Manuele Lymfedrainage

Het lymfestelsel is een netwerk van lymfeklieren die met elkaar in verbinding staan via lymfevaten van verschillende grootte. Concentraties van lymfeklieren bevinden zich onder andere in de hals, de oksels en de liezen. Het lymfestelsel is dus een tweede vaatstelsel naast het bloedvatenstelsel. Lymfebanen hebben eigen spiertjes die “pompend” werken. Door deze pompende werking wordt het lymfevocht als het ware vooruit geduwd. Door kleine klepjes in de lymfebanen wordt voorkomen dat de lymfe terugstroomt.

Het lymfestelsel heeft drie functies:
* afvoer van overtollige vloeistof uit de weefsels
* vervoer van vet uit de voeding
* de lymfeklieren bevatten witte bloedcellen die infecties helpen bestrijden.

In de lymfe worden stoffen opgenomen die in de weefsels niet thuishoren, zoals te veel eiwitten, te veel water of vreemde cellen die ons lichaam zijn binnengedrongen, zoals bacteriën. Het lymfevatenstelsel zorgt ervoor dat al het overtollige wordt afgevoerd en tegelijkertijd ons immuunsysteem wordt gestimuleerd. Als we geen optimale circulatie van deze vochten hebben, kunnen er allerlei stoornissen ontstaan en voelen we ons niet meer lekker.

Doctor Vodder, een Deense filosoof en bioloog, ontwikkelde rond 1930 een specifieke techniek om deze lymfestroom te optimaliseren. Via een aangepast ritme en de specifieke richting van de spiraal- en pompbewegingen stimuleren we de doorstroming. Met specifieke handgrepen wordt de eigen beweeglijkheid van het lymfevatensysteem geactiveerd en gestimuleerd wat de afvoermogelijkheden van lymfe doet vergroten. Hierdoor kan er meer lymfe worden afgevoerd.

Tegelijkertijd heeft deze techniek een positieve invloed op het neuro-vegetatief stelsel met name een “parasympatische stimulans”, dit wil zeggen dat deze techniek zorgt voor een zeer ontspannen toestand, waardoor stress uit het lichaam wordt verwijderd.

Manuele Lymfedrainage volgens Vodder is een zachte manier van masseren, die voor de cliënt heel erg ontspannend werkt. Bovendien zeer effectief in de bestrijding van oedeem, blessures met bloeduitstortingen en andere overbelastingsverschijnselen van het weefsel. Door speciale zachte aanrakingstechnieken wordt het lymfestelsel aangezet tot een verhoogde activiteit. Gifstoffen worden sneller afgevoerd, waardoor een betere celstofwisseling plaatsvindt en een gevoel van welbevinden ontstaat.

Manuele lymfedrainage wordt vaak toegepast als vitaliserende hals- en gezichtsbehandeling. Bij vochtophoping ten gevolge van operaties is lymfedrainage de aangewezen weg tot verlichting en herstelverbetering. Maar ook in te zetten bij een burn-out, bijnieruitputting, hoofdpijn, slapeloosheid, chronische verkoudheden, na een voorhoofdsholte ontsteking en bij hooikoorts. Het is tevens effectief bij stress, voor mensen die bijvoorbeeld teveel in hun hoofd zitten en moeilijk kunnen ontspannen.